Un complice al lui Tică Gheară, implicat și în furtul colecției de costume Armani în valoare de 2 milioane de euro

Un complice al lui Tică Gheară, implicat și în furtul colecției de costume Armani în valoare de 2 milioane de euro
Publicat: 28/03/2013, 13:22
Actualizat: 03/08/2014, 00:54

Unul dintre bărbații acuzați că, alături de fratele lui Nicu Gheară, ar fi furat cu carduri clonate peste două milioane de euro este implicat în furtul colecției de costume Armani pentru anul 2013, recuperate ulterior, în mare parte, de polițiștii români, potrivit unor surse din Poliție.

Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, acuzat de procurorii DIICOT că se număra printre liderii grupării conduse de Tică Gheară, fratele lui Nicu Gheară, a fost implicat în decembrie 2012 și într-un furt care a vizat depozitul firmei casei de modă Armani din Verona, de unde au dispărut 1.400 de costume, reprezentând colecția de toamnă-iarnă pentru anul 2013, evaluate la două milioane de euro.

O lună mai târziu, după ce costumele au fost trimise în România prin intermediul unor firme de curierat rapid, hoții au fost identificați de polițiștii români ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog și procurorii DIICOT.

Printre suspecți s-a numărat și Lucian Ghiuri, care, în cadrul grupării, avea rolul de a plasa costumele, al căror preț ajungea și la 2.000 de euro bucata pe piața neagră din România.

„Furtul a avut loc într-un timp extrem de scurt, suspecții reușind, cu ingeniozitate, să anihileze sistemele de securitate și paza depozitului. După comiterea furtului, bunurile au fost trimise, de membri grupării din Italia, prin intermediul unei firme de curierat, sub formă de colete cu o greutate totală de aproximativ 1.300 kg, în 7 transporturi diferite, în țară, pentru a fi depozitate și plasate pe piețele din România, dar și din străinătate. Coletele erau destinate membrilor rețelei aflați în țară”, arăta Poliția Română în 28 ianuarie.

Din cele 1.416 costume furate au fost recuperate de autoritățile române 1.378 și restituite ulterior firmei italiene.

Procurorii și polițiștii au descins joi la 85 de adrese din București și 16 județe, fiind vizate 70 de persoane care ar fi falsificat carduri și ar fi retras ilegal două milioane de euro din mai multe state, simultan având loc percheziții în Germania, Marea Britanie, SUA și Republica Dominicană.

Perchezițiile au avut loc în București și județele Ilfov, Vâlcea, Vrancea, Brașov, Constanța, Olt, Sălaj, Cluj, Suceava, Brăila, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Neamț, Satu Mare, la locuințele membrilor unor grupuri infracționale organizate transfrontaliere suspectați de acces fără drept la un sistem informatic, deținere de echipamente în vederea falsificării și falsificarea de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de instrumente de plată falsificate și efectuarea de operațiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Simultan cu acțiunea declanșată de procurorii DIICOT, la solicitarea acestora au loc percheziții domiciliare și în Germania, Marea Britanie, SUA și Republica Dominicană.

Potrivit procurorilor, grupările infracționale sunt constituite din peste o sută de persoane, iar liderii au fost identificați ca fiind Constantin Gheară, zis Tică, în vârstă de 53 de ani, Romeo Ursu, zis Boenică, de 45 de ani, Lucian Ghiuri, zis Piticu, de 45 de ani, și Relu Șerban, de 57 de ani.

„În fapt, se reține că, sub coordonarea acestora, membrii grupărilor au confecționat aparatură de skimming, echipamentele fiind ulterior utilizate în vederea copierii datelor de identificare a mijloacelor de plată electronică utilizate la diferite terminale ATM sau POS-uri, aflate pe teritoriile următoarelor state: Germania, Spania, Elveția, Portugalia, Franța, Marea Britanie, Ecuador, Columbia, Austria”, a precizat DIICOT.

Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea unor mijloace de plată electronică, utilizate ulterior pentru retragerea unor sume substanțiale de bani din Republica Dominicană, SUA, Japonia, Iordania și Nepal.

Grupările infracționale ar fi produs astfel un prejudiciu estimat la peste două milioane de euro, potrivit sursei citate.

Procurorii vor audia la sediul DIICOT – Structura Centrală 70 de persoane suspectate în acest dosar.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au stabilit că, din anul 2011, în București și 22 de județe, respectiv Vâlcea, Olt, Satu Mare, Hunedoara, Constanța, Bacău, Ialomița, Sibiu, Sălaj, Timișoara, Vrancea, Vaslui, Brăila, Brașov, Buzău, Cluj, Covasna, Galați, Ilfov, Iași, Giurgiu, Piatra Neamț, precum și în străinătate, în 17 țări, respectiv în SUA, Republica Dominicană, Mexic, Columbia, Iordania, Ecuador, Japonia, Nepal, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Elveția, Spania, Portugalia, Franța și Ucraina, acționează șapte grupuri infracționale organizate, formate din aproximativ 100 de membri, cu legături între ele, cu roluri bine determinate și ierarhizate, ce săvârșesc infracțiuni cu instrumente de plată electronice (skimming, carding – tranzacționare ilicită și utilizare frauduloasă de informații furate privind cardurile de credit, falsificarea de carduri, retrageri sau plăți frauduloase de numerar), a precizat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) într-un comunicat de presă remis agenției MEDIAFAX.

Victimele infracțiunilor sunt persoane fizice sau juridice din Germania, Spania, Portugalia, Anglia, Elveția, Austria, Franța, Lituania și SUA, potrivit IGPR.

Membrii grupărilor își desfășurau activitatea atât în România, cât și în străinătate. În România organizau activitatea infracțională, fiind implicate „persoane cu trecut infracțional, în special infracțiuni judiciare, care, prin pozițiile pe care le ocupă în mediile respective, reușesc să atragă fonduri, să asigure protecție, anonimat, să îngreuneze descoperirea lor de către anchetatori și să asigure desfășurarea activităților ilicite în condiții cât mai bune, pentru obținerea unui profit rapid”, se arată în comunicatul Poliției Române.

De asemenea, membrii grupărilor fabricau echipamentele skimming, atât pentru ATM-uri, cât și pentru terminale POS în cadrul unor „laboratoare” și ridicau banii proveniți din infracțiuni, încasați în străinătate și trimiși apoi în România. Pe teritoriile Spaniei, Elveției, Portugaliei, Franței, Marii Britanii, Ecuadorului, Columbiei și Austriei, membrii grupărilor instalau dispozitivele skimming pe ATM-uri și POS-uri, suspecții identificând în prealabil locurile (supermarketuri, magazine), unde se ascundeau pe timpul nopții și manipulau echipamentele.

„Ulterior, datele confidențiale bancare erau preluate prin tehnologia bluetooth sau se ridicau terminalele POS (înscenarea unor jafuri), falsificau instrumente de plată electronice, retrăgeau numerar din conturile de card compromise de la bancomate, folosind carduri contrafăcute și achiziționau produse din diverse unități, folosind carduri contrafăcute. Datele de identificare copiate erau folosite pentru falsificarea mijloacelor de plată electronică, utilizate pentru retragerea banilor, pe teritoriile Republicii Dominicane, SUA, Japoniei, Iordaniei și Nepalului”, se mai arată în comunicatul Poliției.

Perchezițiile sunt făcute de procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Pitești și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul jandarmilor. Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de Serviciul Român de Informații, Direcția Operațiuni Speciale și Direcția Generală de Informații și Protecție Internă.

Procurorii DIICOT au cooperat în instrumentarea cauzei cu Eurojust și Europol, precum și cu autoritățile judiciare din Germania, Spania, Marea Britanie, Elveția și Portugalia.

În cadrul centrului de comandă sunt prezenți reprezentanți ai Europol – EC3 (Centrul European Cybercrime), a precizat Poliția Română.

Acțiunea a fost sprijinită de Biroul FBI din cadrul Ambasadei SUA la București, agenți FBI din SUA, New York, Biroul Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București, reprezentanți BKA Wiesbaden – Germania, investigatori din cadrul DCPCU Londra și Eurojust.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?